این نخستین و اصلیترین پرسش پایهگذار نوشتار حاضر است که تلاش برای شرح و بسط و نیز یافتن پاسخی متناسب با آن، بندبند و بخش بخش این نوشته را شکل میدهد: اهمیت آزادیهای فرهنگی بر چه مبنایی استوار است که آنرا شایستة تضمین و تامین حقوقی مینماید، چه مبنایی این آزادیها را به قلمرو جاودان آزادیهای اساسی وارد میکند و چرا این آزادیها به عنوان مسالهای برای نظام حقوق اساسی و در بطن آن مطرح میشوند؟ بنابراین پرسش از اهمیت و جایگاه آزادی های فرهنگی، مساله اساسی این نوشتار است با ابتناء بر این پیش فرض که اساس اهمیت آزادیهای فرهنگی را می توان در دو مبنای ارزش جستجو کرد: نخست در خود ارزش ذاتی آزادیهای فرهنگی و دیگری در ارزش کارکردی آن یعنی ارزشی که برای دیگر مقولهها دارد که این مقولهها عبارتند از «حوزة عمومی» و حقوق اساسی، و این ارزش ها مبنای اهمیت صیانت از آزادیهای فرهنگی قرار میگیرند. از این روی پرسش اصلی، خود به سه پرسش دیگر تقسیم میشود:
پرسش نخست از ارزش ذاتی آزادیهای فرهنگی است و اینکه اساساً آزادیهای فرهنگی چه سرشتی دارند و چه مبنای نظری پشتیبان آنهاست، در چه چهارچوبی جای میگیرند و آیا در اصل چهارچوبی به نام «آزادیهای فرهنگی» وجود دارد؟ فرهنگی بودن این آزادیها به چه معنای و اساساً ارتباط میان فرهنگ و حقوق اساسی چه میتواند باشد؟ فرهنگ که عرصهای گسترده، باز و بی مرز در علوم انسانی است و حقوق اساسی که عرصة قطعیت حقوقی. فرهنگ که عرصه معناست و حقوق اساسی که عرصة شکل و چهارچوب، اما در اصل، انگیزه اصلی این پرسش از آزادیهای فرهنگی چگونه شکل یافت و چگونه این آزادیها به عنوان یک «مساله» مطرح گشتند؟ رابطه میان مردم و حکومت در بخش فرهنگ جامعه چه میتواند باشد وحقوق اساسی چگونه این رابطه را تنظیم میکند؟ این آزادیها در کدام دسته از نسلهای آزادیهای بشر قرار میگیرند و آیا مقولهای به نام «حق فرهنگی» قابل تصور است؟ سرانجام اینکه که امین آزادیها، فرهنگی محسوب میشوند و به چه کار میآیند؟
در پرسشهای دوم و سوم، قسمت دوم پاسخ است که شکل میگیرد یعنی ارزش کارکردی آزادیهای فرهنگی برای دو مقوله حوزه عمومی و حقوق اساسی با این پیش فرضی که آزادیهای فرهنگی ارزش و اهمیتی اساسی برای پویایی این دو مقوله دارند. پرسش دوم در مقام مطرح نمودن ارزش ارتباطی و همبستگیساز آزادیهای فرهنگی این مساله را پیش میکشد که این آزادیها چگونه اهمیت خود را در جریان زندگی اجتماعی کنونی باز می نمایانند. با این دید که آزادیهای فرهنگی عنصر مقاوم هر گونه نظام ارتباطی و مشارکتی میباشند، این پرسش مطرح میشود که چگونه میتوان این نظام ارتبای و مشارکتی جامعه را برخوردار از آزادیهای فرهنگی ساخت و به واقع چگونه میتوان این آزادیها را در بستر جامعه عملی و محقق نمود؟ آیا حوزه عمومی میتواند کارآیی چنین بستری را داسته باشد و هیچ امکانات عینی و عملی برای جاری نمودن این آزادیها در ساختار خود سراغ دارد؟ اساساً سرشت و ساختار این حوزه در چیست و ارتباط با آن فرهنگ جامعه بر چه محوری میچرخد؟
چه قالب دستوری میتواند برای بهرهمندی حوزه عمومی از آزادیها فرهنگی مدون گردد و چه سازو کارهایی برای اعمال این آزادیها بوسیله مردم در حوزه عمومی مورد نیاز هستند؟
مبانی نظری آزادیهای فرهنگی
جایگاه آزادیهای فرهنگی در نظام
حقوق اساسی ایران
مقدمه
بخش اول: مبانی نظری آزادیهای فرهنگی
گفتار اول: حقهای فرهنگی
مبحث دوم- نقش حکومت در فرهنگ
گفتار دوم- بنیاد نظری آزادیهای فرهنگی
مبحث اول- کرامت ذاتی انسان
مبحث دوم- کرامت اکتسابی
بخش دوم- کارکردها و مصادیق آزادیهای فرهنگی
گفتار اول- کارکردهای آزادی فرهنگی
مبحث اول- مردم سالاری فرهنگی
مبحث دوم- پرورش شهروندی
گفتار دوم- مصایق آزادیهای فرهنگی
مبحث اول: آزادیهای وجدانی
بند اول : آزادی اندیشه
بند دوم- آزادی عقیده و آیین
بند سوم: آزادی آموزش و پرورش
مبحث دوم: آزادیهای ارتباطی
بند اول- آزادی بیان
بند دوم- آزادی اطلاعات
بند سوم- آزادی رسانههای همگانی
گفتار اول- ساختارهای ارتباطی حقوق اساسی
بحث اول- ساز و کارهای شکلی دستورگرایی
مبحث سوم: ساز و کارهای ماهوی دستورگرایی
گفتار دوم- مردم سالاری مشورتی
مبحث اول- ویژگی نمای مدرم سالاری مشورتی
مبحث دوم- ساز و کارهای مردم سالاری مشورتی
بخش دوم.
گفتار اول- ویژگی نمایی حوزه عمومی
مبحث اول- زمینه نظری حوزه عمومی
مبحث دوم- کارکردهای حوزه عمومی
گفتار دوم- پاسداشت حوزه عمومی
مبحث اول- دگرگونی حوزه عمومی
مبحث دوم- حوزه عمومی و حقوق اساسی
تشویق آفرینش هنری بدون کوشش برای کنترل آن،
بخش اول- جایگاه آزادیهای فرهنگی در نظام حقوق اساسی نظری
گفتار اول- آزادیهای فرهنگی در قوانین موضوعه
مبحث اول: جایگاه آزادیهای فرهنگی در قانون اساسی
بند اول- اصول مربوط به آزادیهای فرهنگی در معنای کلی
بند دوم-اصول مربوط به آزادیهای فرهنگی در معنای مشخص
مبحث دوم- آزادیهای فرهنگی در قوانین و مقررات عادی
بند اول- سیاستگذاری و مدیریت فرهنگی
بند پنجم- رسانهها
شامل 219 صفحه فایل word
دانلود پایان نامه آزادی فرهنگی