هنگامی که از ورزش سخن به میان می آید مفاهیم مشخصی در اذهان مردم تداعی می شود که مهمترین آنها شکل رقابت ورزشی است ؛ خواه مسابقه ای باشد در زمین بازی یا در استخر و یا در پیست مسابقه ، به طوری که هدف اصلی در ورای همه اینها رقابت و کشمکش برای رسیدن به نقطه برتر و بالاتر و شایسته تر باشد ؛ چه ، رقابت ورزشی اصولاً به هدف یک رشته ارزشها و کارکرد های اجتماعی صورت می گرفته که همواره فلسفه ورزش و رویکردهای اجتماعی آن را شکل می بخشیده است . کشمکش اجتماعی از فرآیندهای اجتماعی انسان و بیانگر یکی از گونه های تعامل اجتماعی است که از ارتباط یا تماس مردم با یکدیگر کار کنند این امر به همکاری و توافق با سازگاری می انجامد و هرگاه با یکدیگر به رقابت برخیزند و میان آنان کشمکش به وجود آید این به تعارض تبدیل می شود .
موفقیت نظام اجتماعی و ثبات یافتن آن در جامعه به توازن و تعادلی که میان نیروهای همکاری و توافق از یک سو و نیروهای تعارض و کشمکش از سوی دیگر پدید می آید بستگی دارد .
حقیقت آن است که این هر دو فرآیند در واقعیت زندگی روزمره جامعه ملازم یکدیگرند . فیلسوف انگلیسی ، هابز (Hobbes) در تاکید بر اصل کشمکش تا آن جا پیش رفته که آن را قانون اساسی زندگی به شمار آورده است . کانت (Kant) نیز آن را نیروی پیش برنده تکامل تاریخ دانسته است .
تمدن انسان به مشخص شدن رویکرد هر یک از این دو پدیده و میزان قدرت و وضوح آنها کمک کرده است .
ورزش و کشمکش اجتماعی
ورزش و ارزشهای آن به این دلیل که مؤلفه ای فرهنگی – اجتماعی است ، با کاستن از از حد وشدت کشمکش و رقابت اجتماعی ، نقش های ارزنده ای در تحقق بخشیدن به توازن اجتماعی در اختیار بشریت نهاده است .
بی گمان ، ورزش در ایفای این نقش بسیار موفق بوده است تا جایی که یکی از مفاهیم گره خورده به آن ، یعنی مفهوم روح ورزشی (sportmanship) ، یکی از ارزشهایی شده است که مردم به آن اشتیاق نشان می دهند .
ورزش ضوابط خاصی را پدید آورده است ، و پدید می آورد که بسادگی می توان ، از رهگذر فرآیند ها و سازو کارهای رقابت و از طریق فراروی نهادن شیوه هایی برای رقابت که از سوی ارزشهای اجتماعی از قبیل شرافتمندی ، فضیلت ، فداکاری ، ایثار ، از خود گذشتگی و تعاون مورد پذیرش قرار گیرد ، آنها را به عرصه رفتارهای عمومی انسان نیز منتقل کرد .
شامل 15 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله فرآیندهای اجتماعی ورزش