از محرمات اسلام، دو عمل شبیه به هم، یعنی موسیقی (نوازندگی) و غنا (خوانندگی) است؛ چه انسان خودش نوازندگی یا خوانندگی کند، یا به آنها گوش دهد.
همان گونه که اشاره شد، در اسلام هیچ حکمی ـ اعم از وجوب و حرمت ـ بی جهت نیست و قطعاً حکم تحریم موسیقی و غنا نیز به سبب مفاسدی است که در آنهاست، همچنان که در جوامع آلوده مشاهده می شود، یکی از مهمترین وسایل اشاعه ی فساد اخلاقی در جامعه و به گمراهی کشاندن جوانان و ضایع ساختن استعدادهای آنان، موسیقی و غناست؛ ولی متأسفانه برخی از مردم، این دشمن خطرناک را در میان جامعه ی خود پرورش می دهند و عمر گرانبهای خود را در راه آن تلف می کنند، به گمان این که موسیقی خوشایند و شیرین است؛ غافل از این که موسیقی نیز مانند مارخوش خط و خال به ظاهر زیباست، ولی در باطن سم کشنده اس به همراه دارد.
مفهوم لغوی موسیقی
اصل واژه «موسیقی» یونانی است که در زبان عربی و فارسی نیز استعمال می شود. اهل لغت مفهوم آن را با عبارت های گوناگون بیان کرده اند که به برخی از آنها اشاره می کنیم.
- در لغت نامه دهخدا می نویسد: در رسائل اخوان الصفا آمده:
اِنَّ المُوسِیقی هِیَ الغِناءُ ، وَالغِناءُ هُوَ الحانٌ مُؤَلَّفَهٌ؛
منظور از موسیقی همان غناست، و غنا مجموعه ای از آهنگ هاست.
- در فرهنگ دانشگاهی می خوانیم:
موسیقی فن خوانندگی و تهییج مردم به شهوت جسمانی است.
فارابی در الموسیقی الکبیر می گوید:
فَلفَظُ المُوسیقی مَعناهُ الأَلحانُ، وَاِسمُ اللَّحنِ قَد یَقَعُ علی جَماعهِ نِغَمٍ مُختَلِفَهٍ رُتِّبَت تَرتیباً مَحدُوداً؛
کلمه موسیقی به معنای آهنگ هاست، و آهنگ نیز به معنای نغمه های مختلفی است که با نظم و ترتیب در کنار هم چیده شود و غیره.
مفهوم نوت= نُت
فرهنگ زبان فارسی، «نوت» را این گونه معنا کرده است:
نوت[not] (=نُت): نشانه هایی که به وسیله آنها آوازهای موسیقی را نشان می دهند؛ دو،ر،می،فا،سل،لا،سی.
فایل ورد 24 ص
دانلود تحقیق مفهوم لغوی موسیقی