بیان مسأله :
امروزه درخواست بیش از حد خون از مشکلات شـایع در بیمارستانهای آموزشی است که ایـن امـر سـبب بـروز
مسائلی مانند عدم توزیع مناسب فرآورده های خونی در بین مراکز مختلف، بالا رفت هزینه ها و نیز افزایش حجم کـاری بانک خون میشود. این افزایش تقاضا ناشی از ترس از عدم دسترسی به میزان کافی خون در طی عمل جراحـی بـه علـت نداشـتن اطــلاع کـافی از میـزان و ذخیـره خــون و فرآوردههای خونی در بانک خون بیمارستان ها است کـه در نهایت موجب کمبود و بدتر شـدن وضـعیت کلـی ذخیـره خون می شود.
درخواست بیش از حد خون و فـرآورده هـای آن منجـر به کمبود وذخیره خون در بیمارستانها و به دنبـال آن تـاخیر
در برخی اعمال جراحی مـی گـردد . بررسـی هـای مختلـف نشان داده است که رعایت نکردن اصول درخواسـت خـون برای اعمال جراحی، باعث ایجاد کمبود کاذب بـالا رفـتن سن خون های ذخیره شده در بانک خون، کاهش کیفیـت و تحمیل هزینه های سنگین آزمایشگاهی و افزایش ضـایعات ناشی از انقضای تاریخ مصرف میگردد و از طرفی تزریـق غیر ضروری خون و فرآوردههای آن باعث احتمال آلودگی در گیرنده خون می شود.(1)
در ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻋﻤﺪه ﻣﺴﻮوﻟﻴﺖ ﺳﺎزﻣﺎنﻫﺎی اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮن و ﺑﺎﻧﻚ ﺧﻮن ﺑﻴﻤﺎرﺳﺘﺎنﻫﺎ، ﺗﻬﻴﻪ ﺧﻮن و ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﺧﻮﻧﻲ ﺑﻪ ﻣﻘﺪار ﻛﺎﻓﻲ ﺟﻬﺖ رﻓﻊ ﻧﻴﺎز ﺑﻴﻤﺎران ﺑﻮد. از ﺳﺎل 1985 و ﺑﺎ ﺷﻨﺎﺧﺖ وﻳﺮوس HIV و ﻣﺸﺎﻫﺪه اﻧﺘﻘﺎل آن از ﻃﺮﻳﻖ ﺧﻮن، ﻋﻠﻢ اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮن ﺑﻪ ﻳﻚ رﺷﺘﻪ ﺗﺨﺼﺼﻲ ﺑﻪ ﻧﺎم ﻃﺐ اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮن ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺷد. در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﻋﻤﺪه ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﻛﻤﻴﺘﻪﻫﺎی اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮن ﺑﺮرﺳﻲ ﭼﮕﻮﻧﮕﻲ ﻛﺎرﺑﺮد ﺧﻮن و ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﺧﻮﻧﻲ و ﻧﻈﺎرت ﺑﺮ ﻣﺼﺮف ﺑﻬﻴﻨﻪ آن اﺳﺖ. ﺗﺰرﻳﻖ ﻏﻴﺮ ﺿﺮوری ﺧﻮن و ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﺧﻮﻧﻲ ﻣﻮﺟﺐ اﻳﺠﺎد ﻋﻮارض ﻧﺎ ﺧﻮاﺳﺘﻪای در ﻓﺮد ﮔﻴﺮﻧﺪه ﺧﻮن ﻣﻲﺷﻮد ﻛﻪ از آن ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻲﺗﻮان ﺑﻪ اﻧﺘﻘﺎل ﻋﻔﻮﻧﺖﻫﺎﻳﻲ ﻣﺜﻞ اﻳﺪز و ﻫﭙﺎﺗﻴﺖ اﺷﺎره ﻛﺮد. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﺗﺰرﻳﻖ ﺧﻮن و ﻧﻘﺶ ﺣﻴﺎﺗﻲ آن در ﻧﺠﺎت ﺟﺎن ﺑﻴﻤﺎران، اﻧﺠﺎم ﭘﮋوﻫﺶ در اﻳﻦ زﻣﻴﻨﻪ ﺿﺮوری ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲرﺳﺪ. اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﻴﺰان درﺧﻮاﺳﺖ ﺧﻮن و ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﺧﻮﻧﻲ و ﻣﺼﺮف آنﻫﺎ در ﺑﻴﻤﺎرﺳﺘﺎنﻫﺎی آﻣﻮزﺷﻲ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن بجنورد ﻃﺮاﺣﻲ ﺷﺪه است.
اﻏﻠﺐ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺗﻲ ﻛﻪ در اﻳﻦ راﺑﻄﻪ اﻧﺠﺎم ﺷﺪهاﻧﺪ، در ﺧﻮاﺳﺖ ﺑﻲ روﻳﻪ ﺧﻮن و ﻓﺮآورده ﺧﻮﻧﻲ و ﻧﻴﺰ ﻋﺪم ﻣﺼﺮف آنﻫﺎ در ﺑﺴﻴﺎری از اﻋﻤﺎل ﺟﺮاﺣﻲ را ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ. ﻧﺴﺒﺖ ﻛﺮاس ﻣﭻ ﺑﻪ ﺗﺰرﻳﻖ ﺧﻮن (C/T)[1] ﻳﻜﻲ از ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﻣﻬﻢ در ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﺼﺮف ﺧﻮن اﺳﺖ ﻛﻪ اوﻟﻴﻦ ﺑﺎر ﺗﻮﺳﻂ ﺑﻮرال و ﻫﻤﻜﺎراﻧﺶ ﭘﻴﺸﻨﻬﺎد ﺷﺪه اﺳﺖ. در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ اﻧﺘﻘﺎل ﺧﻮن، ﻧﺴﺒﺖ 5/2 را ﺑﺮای اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻄﻠﻮب از ﺧﻮن ﺗﻮﺻﻴﻒ ﻛﺮدهاﻧﺪ. ﺑﻪ ﻋﺒﺎرت دﻳﮕﺮ ﻧﺴﺒﺖ C/T ﺑﺎﻻﺗﺮ از 5/2 ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻓﻘﻂ 40 درﺻﺪ از ﺧﻮنﻫﺎی ﻛﺮاس ﻣﭻ ﺷﺪه ﺗﺰرﻳﻖ ﺷﺪهاﻧﺪ. ﻫﻢ ﭼﻨﻴﻦ در ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻣﺘﻌﺪدی ﻛﻪ ﺑﻪ ﺑﺮرﺳﻲ اﻳﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﭘﺮداﺧﺘﻪاﻧﺪ، ﻣﺸﺨﺺ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ در ﺑﺨﺶﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻴﻤﺎرﺳﺘﺎن، اﻳﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﻣﺘﻔﺎوت اﺳﺖ وﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻤﻮل در ﺑﺨﺶ زﻧﺎن اﻳﻦ ﻧﺴﺒﺖ، ﺑﺴﻴﺎر ﺑﺎﻻﺳﺖ. ﻫﺪف از اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺎﻳﻊ ﺗﺮﻳﻦ ﻋﻠﻞ درﺧﻮاﺳﺖ ﺧﻮن و ﻓﺮآوردهﻫﺎی ﺧﻮﻧﻲ وﻣﻴﺰان ﻣﺼﺮف آن در ﺑﻴﻤﺎرﺳﺘﺎنﻫﺎی آﻣﻮزﺷﻲ بجنورد و ﻧﻴﺰ ﻳﺎﻓﺘﻦ اﻟﮕﻮی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﺼﺮف ﺧﻮن در شهرستان بجنورد میباشد.(2)
سازمان جهانی بهداشـت ، میزان خون مورد نیاز به ازای تخت فعال بیمارسـتانی را ، 5 تا 15 واحد در سال تخمین زده است. از آن جـایی کـه فرآیند اتلاف خون به علـت هـای مختلـف اجتنـاب ناپـذیر است، لذا لزوم تعیین الگوی مصرف خون و فرآورده هـا در مراکز درمانی با اولویـت بخـش هـای پـر مصـرف و فعال درمانی به عنوان پیش نیاز تدوین دستورالعمل مناسب محلی با در نظر گرفتن شرایط حـاکم بـر مصـرف خـون، توسـط کمیته متخصص جهت کاهش نرخ اتلاف خون ضروری به نظر میرسد. بدیهی است همکـاری متخصصـی جراحـی ،بیهوشی و انکولوژی در تخمین احتمـال واقعـی خـونریزی در حین عمل جراحی و عدم ذخیره کردن خـون اضـافی و غیر ضروری، منجر به کاهش تحمیل هزینه اضـافی اتـلاف خون مصرف نشده می گردد.(3)
تجویز خون و فرآوردههای خونی، از جمله عملیات های با حجم بالا در مراقبتهای پزشکی است. در ایالات متحده،
روزانه به طور متوسط حدود 38000 واحد گلبول قرمز فشرده،به بیماران تزریق میشود و در طول یکسال حدود
3/5میلیون مریض، خون دریافت میکنند.(4)
در این مطالعه توصیفی ، هدف بر این است که متوسط میزان فرآورده های خونی درخواستی و چگونگی مصـرف آن رادرچهار بیمارستان امام علی (ع), تامین اجتماعی ,امام رضا(ع)و بنت الهدی که به صورت انتخابی از شـهرستان بجنورد انتخـاب شـده انـد بررسی کرده و با در نظر گـرفتن وضـع موجـود ، راهکارهـایی جهت کاهش اتلاف خون پیشنهاد نماییم و با مقایسه آن بـااستانداردهای جهانی، زمینه را بـرای پروژه هـای آتـی وارایه راهکارها و دسـتورالعمل هـایی جهـت کـاهش اتلاف خون و بار مالی و معنوی ناشی از آن در جامعه باز کنیم, تا گامی مؤثّر در جهت آگاهی مراکزدرمانی در مورد هماهنگی میزان نیاز و درخواست خون برداشته شود.
تعداد صفحات:14
فرمت: ورد و با قابلیت ویرایش
دانلود مقاله بررسی میزان درخواست خون و فراورده های خونی و مصرف آنها دربیمارستان های شهرستان بجنورد در سال 94