مشخصات این فایل
عنوان: استان خراسان رضوی
فرمت فایل : word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 51
این مقاله درمورد استان خراسان رضوی می باشد.
بخشی از تیترها به همراه مختصری از توضیحات هر تیتر از مقاله استان خراسان رضوی
رودخانههای استان خراسان رضوی
منابع آب در استان خراسان رضوی به دو بخش آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی تقسیم میگردد. منابع آب سطحی خراسان رضوی، به صورت چشمهسارها، رودخانههای آب شیرین دائمی و رودخانههای فصلی و منابع آبهای زیرزمینی شامل تعداد زیادی قنات و چاههای عمیق و نیمهعمیق میشود.
استان خراسان رضوی از تنوع اقلیمی برخوردار است، اما به طور کلی جزو مناطق نیمه خشک کشور به شمار میرود و رودهای پرآب نظیر آنچه در شمال و غرب کشور دیده میشود، وجود ندارد و به دلیل کمبود ریزشهای جوی، اغلب رودها فصلی هستند. رودهای دائمی در استان خراسان رضوی از کوههای شمالی و شمال غربی سرچشمه میگیرند. رودخانههای استان خراسان رضوی، در کنار چشمهسارها، قناتها و چاههای عمیق و نیمهعمیق، بخش بزرگی از آب مصرفی بخش کشاورزی، بخش صنعت و مصارف شهری را تأمین میکنند. .....(ادامه دارد)
رودخانه
براشک:
مهمترین رودخانه شهرستان قوچان عبارت است از رودخانه اترک که از شرق به غرب در جریان میباشد و زمینهای زیادی را مشروب میسازد. شهرستان قوچان در قسمت شمالی استان خراسان رضوی، در حوضه آبریز دریای مازندران (اترک) واقع میباشد. رود اترک از کوههای هزار مسجد و آلاداغ و بینالود سرچشمه میگیرد. شاخه اصلی آن از ناحیه روستای عمارت قوچان به همراه رودخانه شیرین چای و سومبار که به آن میریزد، میباشد و قسمتی از مرز ایران و جمهوری ترکمنستان را تشکیل میدهد و به دریای خزر میریزد.
رودخانههای شهرستان کاشمر عبارتند از رود شش طراز که مهمترین رودخانه منطقه میباشد و در ارتفاعات شمال کاشمر شکل گرفته و بعد از عبور از مناطق کوهستانی به حوضه آبریز کویر نمک فرو میرود. رودهای فصلی منطقه شامل کال سنگ نسو، کال دره کور، کال دره گرگ و کال شور میباشند. .....(ادامه دارد)
ویژگیهای اقلیمی استان خراسان رضوی
وسعت زیاد استان خراسان رضوی و عواملی مانند وجود رشته کوههای مرتفع و نزدیکی به مناطق کویری در غرب و جنوب غربی، دوری از دریا و وزش بادهای مختلف، موجب گوناگونی آب و هوا در مناطق مختلف این استان گردیده است.
بر اساس مطالعات انجام گرفته، این سرزمین به سه منطقه آب و هوایی در شمال، مرکز و جنوب تقسیم میشود.
شمال استان به طور کلی دارای شرایط آب و هوایی معتدل و سرد کوهستانی است. این منطقه حاصلخیزترین و متراکمترین بخش استان از نظر جمعیت، فعالیتهای اقتصادی و امکانات زیربنایی است و شامل شهرستانهای قوچان، مشهد، درگز، چناران و سرخس میباشد. بیشتر جمعیت و امکانات اقتصادی و زیربنایی این منطقه، در اطراف مشهد و در محور مشهد- قوچان قرار دارد.
منطقه مرکزی استان شامل شهرستانهای سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه، کاشمر، تربت جام، تایباد و خواف است. این منطقه دارای آب و هوای نیمه صحرایی ملایم بوده و فعالیت اصلی اقتصادی آن کشاورزی است که در دشتهای وسیع دامنههای جنوبی بینالود تا کویر نمک و مناطق کویری مرز افغانستان انجام میشود. این دشتها از نظر آب و هوایی جزو مناطق خشک و نیمه خشک محسوب میشوند و میزان بارندگی در آنها بین 200 تا 250 میلیمتر در سال است. .....(ادامه دارد)
پوشش جانوری استان خراسان رضوی
در سطح استان خراسان رضوی 410 گونه جانوری زیست میکنند که از میان آنها پرندگانی همچون شانه به سر، جغد، سار، پرستو، کبوتر چاهی، جل، هوبره، زاغ بور، کبک دری، تیهو، قرقاول سفید، هما، کرکس سیاه، بالابان، شاهین، انواع عقاب و پستاندارانی چون شغال، گرگ، گراز وحشی، پلنگ، خرگوش، روباه، قوچ و میش اوریال، کل و بز، آهو، جبیر، یوزپلنگ، گربه وحشی، کاراکال و گربه پالاس، شاخصوقابلذکرهستند. خزندگانوحیواناتنقبزنهمچونانواعمارها،سنجاببیابانی،موش،عقرب،سوسمارهایبیابانیوسمندرها بیشتر در شهرستان تربت جام دیده میشوند.
در سال 1390 خورشیدی بیش از 12 گونه جدید مشتمل بر عقاب دریایی دم سفید، غاز پیشانی سفید، اردک گونه سفید، گیلانشاه دم سیاه، کوکر گندمی، خروس کولی شکم سیاه، یلوه حنایی، افعی قفقازی، سوسمار البرزی، جکوی دم کلفت زگیلدار، مار درفشی و آگامای سر وزغی، برای نخستین بار در استان خراسان رضوی مشاهده شده است. در سال 1391 خورشیدی نیز 5 گونه جدید در خراسان رضوی برای نخستین بار مشاهده شدهاند. جانورانی مانند اردک مرمری در شهرستان سرخس، 3 رأس گورخر در منطقه حفاظت شده جنگل خواجه در شهرستان سرخس، میش مرغ (نوع نر) در منطقه پیشنهادی دوکوهه شهرستان خواف و لاسرتای دم دراز در منطقه پیشنهادی سیرخون در شهرستان خواف مشاهده شده است. گوندمار با نام علمی (elaphe persica) نیز دیگر جانداری است که در این سال برای اولین بار در استان خراسان رضوی شهرستان تربت جام و در منطقه حفاظت شده جنگلی باغ کشمیر شناسایی و ثبت شده است. این گونه که پراکنش جغرافیایی آن در ایران تاکنون منحصر به استانهای شمالی و غربی کشور شامل .....(ادامه دارد)
ویژگیهای جمعیتی استان خراسان رضوی
قدیمیترین آثار حیات انسانی در ایران شامل تعدادی ادوات و دستافزارهای سنگی با قدمت تخمینی 800 هزار سال قبل، متعلق به دوران پارینه سنگی قدیم، از بستر رودخانه کشف رود مشهد بهدست آمده است. از آن پس آثار و شواهد زندگی بیشماری از دوران نوسنگی تا آغاز دوران تاریخی در جلگه مشهد، دره اترک علیا (قوچان)، جلگه درگز، تربت حیدریه و …شناساییشدهاند. اینشواهدوآثاربهاقواموساکناناولیهوبومیاستانمربوطمیشودکهبنابهعقیدهبرخیمحققانبهعنواناقوام«آسیایی»شهرتیافتهاند و سراسر آسیای غربی از مدیترانه تا ترکستان و دره سند را فرا میگیرد. در حقیقت مهمترین مقطع تاریخ این منطقه در سرآغاز دوران تاریخی ایران با ورود اقوام «آریایی» به فلات ایران پیوند میخورد. در این واقعه که در آغاز هزاره اول قبل از میلاد اتفاق افتاد، آریاییهای تازهوارد از طریق خراسان به سمت نجد ایران پیش رفتند و بخش اعظم آنها آن چنان که از توصیفات «اوستا» برمیآید، در خراسان بزرگ و سیستان مستقر شدند و شاید به همین دلیل است که عمده حوادث آغاز تاریخ ایرانیان که در دو منبع «اوستا» و «شاهنامه فردوسی» ذکر شده است، در مشرق ایران و در واقع در خراسان بزرگ رخ میدهد. .....(ادامه دارد)
پوشاک در استان خراسان رضوی
استان خراسان رضوی محل زندگی اقوام گوناگونی است که به رغم تفاوتهای نژادی و فرهنگی، به واسطه ایرانی بودن، رشته محکمی آنان را به یکدیگر پیوند میدهد. در سفری از شمال به جنوب استان خراسان رضوی تنوع نژادی و گوناگونی گویش و پوشش مردمان آن نواحی را به روشنی میبینیم. بلوچها بیشتر در شرق و جنوب خراسان رضوی مستقر میباشند. مردان و زنان بلوچ ساکن در این استان در استفاده از پوشاک سنتی خویش اصرار میورزند. زنان بلوچ علاوه بر به کارگیری پارچههای گلدار، در تهیه پوشاک سنتی خویش از هنر سوزندوزی استفاده میکنند. .....(ادامه دارد)
فهرست مطالب مقاله استان خراسان رضوی
استان خراسان رضوی
عوارض جغرافیایی استان خراسان رضوی
کوههای استان خراسان رضوی
غارهای استان خراسان رضوی
رودخانههای استان خراسان رضوی
رودخانههای استان خراسان رضوی به شرح زیر میباشد:
دشتهای استان خراسان رضوی
چشمههای استان خراسان رضوی
آبشارهای استان خراسان رضوی
دریاچههای استان خراسان رضوی
ویژگیهای اقلیمی استان خراسان رضوی
بادهای استان خراسان رضوی
پوشش گیاهی استان خراسان رضوی
پوشش جانوری استان خراسان رضوی
ویژگیهای جمعیتی استان خراسان رضوی
دین و مذهب در استان خراسان رضوی
پوشاک در استان خراسان رضوی
ویژگیهای اقتصادی و معیشتی استان خراسان رضوی
معادن استان خراسان رضوی
صنابع
دانلود مقاله استان خراسان رضوی