بافتهای فرسوده بعنوان معضلی است که طی سالیان گذشته وحال موجب بروز مشکلات اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، کالبدی، تاسیسات وتجهیزات شهری وسایر امکانات شهری مواجهه بوده اند،که در روند رشد وتوسعه فضایی- کالبدی باید مورد توجه قرار گیرند. بخش چشمگیری از تاریخ وفرهنگ شهر که نشاندهنده ارزشها، باورها، اعتقادات، هنرها وتوان فنی وساختار اجتماعی- اقتصادی وسیاسی نسلهای گذشته است در این بافتهای فرسوده نهفته است. ولزوم توجه به طراحی وبرنامه ریزی شهری در آنها با توجه به ارزشهای محیطی هر منطقه ضروری می باشد.
این پژوهش در پی آنستکه رعایت چارچوب نظری رویکرد شهرسازی جدیدومنشور2000 را مبنای مبانی نظری خود قرار داده و با دخالت در بافتهای فرسوده شهری که در این پژوهش محله درب دلاکان شهر خرم آباد می باشد، به برنامه ریزی وطراحی وساماندهی آن اقدام نماید واز مشخصه های این دو رویکرد، روشهای موفق علمی وراه حلهایی برای جوابگویی به شرایط متغیر مناطق شهری می باشد.
1-مشخص بودن مرز و مرکز محلات
2-فاصله کوتاه ساکنین با مرکز محله (5 دقیقه پیاده روی)
3-تنوع در کاربری ها و نوع خانه ها
4-برطرف شدن نیازهای هفتگی ساکنین در لبه محلات
5-تعبیه یک بنا کوچک و فرعی در حیاط پشتی
6-وجود مدرسه ابتدایی در محله
7-وجود فضاهای بازی کوچک و قابل دسترس برای همه
8-طراحی پیوسته خیابانها و عدم تمرکز ترافیک
9-سهولت حرکت عابران پیاده و دوچرخه سواران در خیابانها
10-طراحی مطلوب ساختمانهای مرکز محله
11-دسترسی پارکینگها از پشت بنا
12-توجه به کریدورهای دید در چشم انداز خیابان و یا مرکز محله
13-سازماندهی خودمختار محلات
روش های گرد آوری اطلاعات
بررسی نظرات ساکنین محدوده در دو زمینه اجتماعی و کالبدی، از طریق دو تکنیک به دست آمده است
الف – مصاحبه عمیق
ب- مشاهدات میدانی
در این تحقیق بمنظور جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه های غیررسمی (گاهی اوقات مصاحبه های عمیق نامیده می شوند)استفاده شده است که نوعا دارای سبک محاوره ای و مکالمه ای هست. علت انتخاب این روش گستردگی وچند بعدی بودن موضوع این تحقیق و همچنین عدم وجود تحقیقات عملی واجرایی در این زمینه می باشد وطبق معمول فهرست مکتوبی از مطالب آماده می شود، ولی ماهیت و ترتیب سئوالات از قبل تعیین نمی شود و سئوالات بصورت باز هستند. که در اینگونه مصاحبه ها مصاحبه کیفی مانند بررسی های پرسش نامه ای با موضوع تعداد ونماینده بودن ارتباطی ندارد وبه جای چهارچوب نمونه گیری توجه خود را به آنچه (نمونه گیری نظری) نامیده می شود،معطوف می کنیم و معیار اصلی موضعی خواهد بود. هدف اصلی مصاحبه با مردم است ، کسانی که نظر مهم ومشخصی درباره موضوع مورد سئوال تحقیق دارند، می توان پیمایش آنها را انتخاب کرد. در برخی از مطالعات (بویژه در مواردی که تعیین اعضای گروه مورد نظر از طریق تعیین روشهای معمول مشکل است) از روش «گلوله برفی» استفاده می شود.بدین ترتیب که پاسخ گویان اولیه برای مشخص کردن جانشینان آنها مورد سئوال قرار می گیرند.حجم واقعی تعداد نمونه ها بحث دیگری است.در پژوهشهای کیفی، کیفیت اطلاعاتی که از هر پاسخ دهنده جمع آوری می شود، مهمتر از مقدار اطلاعات می باشد و قانون منظمی در مورد تعداد نمونه های لازم برای این نوع تحقیقات وجود ندارد. تعداد نمونه به مقدار زیادی از مطالعات کیفی انجام شده وبین 10تا30نفر بوده است.
پیش از آنکه برای دستیابی به تعداد مصاحبه های موردنظر تلاش کنیم باید نسبت به مرحله بعدی یعنی وقتی که دامنه پاسخهای واقع گرایانه را کشف می کنیم، آگاه باشیم. در ورای این«نقطه اشباع نظری» مصاحبه ها بطور ساده مطالب بیشتری در مورد گرایش ها و نظرات نسبت به آنچه تاکنون بررسی کرده ایم،فراهم خواهند کرد.
در بخش دوم محقق با مشاهده که می تواند درک عمیقتری نسبت به موضوع ایجاد نماید؛ زیرا شرکت کنندگان در مصاحبه یا از آن آگاه نبوده و یا مایل به پاسخ گویی نمی باشدبه برداشت های میدانی و تفسیر نقشه ها وعکس ها ازبافت وساختارکالبدی فضای محله اطلاعات زیادی کسب کرده است.
در بخش دوم محقق با مشاهده که می تواند درک عمیقتری نسبت به موضوع ایجاد نماید؛ زیرا شرکت کنندگان در مصاحبه یا از آن آگاه نبوده و یا مایل به پاسخ گویی نمی باشدبه برداشت های میدانی و تفسیر نقشه ها وعکس ها ازبافت وساختارکالبدی فضای محله اطلاعات زیادی کسب کرده است.
در بخش اول ، مصاحبه با 30 نفر صورت گرفت . ویژگی های مورد نظر در انتخاب نفرات، سابقه سکونتی بالای 5سال در محدوده مورد نظر بوده است . در این میان2نفر از کارکنان و مسئولین شهرداری و سازمان نوسازی وبهسازی شهر خرم آباد مورد مصاحبه قرار گرفتند و بعد از آن از طریق آنها با چند نفر از ساکنین آشنایی ایجاد گردید. همچنین به علت نقش مهم بازارطلافروشان از نظریات یکی از بازاریان این طلافروشی نیز استفاده گردید.در این راستا سعی گردیده است بمنظور ایجاد تنوع در نظرات به صورت نسبی، مکانهای مصاحبه نیز در همه نقاط محدوده انتخاب گردید . در این میان نیز از معدودی از مستأجرین و افراد با سابقه سکونتی کم نیز استفاده شده است . بطورکلی عواملی مانند تنوع جنسی، سنی، مدت سکونت و … در انتخاب افراد مصاحبه شونده دخیل بوده است .
دانلود پاورپوینت ساماندهی بافت های فرسوده شهری از منظر شهرسازی جدید ومنشور2000- در 74 اسلاید