لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 16
خواص عسل از منظر قرآن
در قرآن کریم از عسل به عنوان موهبت الهی و شفابخشی یاد شده و یک سوره به نام زنبور عسل (نحل) نیز در قرآن به آن اختصاص یافته است.
/
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) شعبه کرمان، در نوشتههای قدیمی یونان و رم، افسانههای قدیمی و کهن اسلاو، کتاب مقدس هندوان و خلاصه همه جا از زنبور عسل به عنوان یک حشرهی مفید و پرکار و از عسل به عنوان مادهای نیروزا و شفابخش یاد شده است.
انجیل، عسل را مظهر فراوانی و نعمت دانسته، در قرآن کریم نیز از عسل به عنوان موهبت الهی و شفابخشی یاد شده و حتی یک سوره به نام زنبور عسل (نحل) اختصاص یافته است. «و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون، ثم کلی من کل الثمرات فاسلکی سبل ربک ذللا یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفا للناس ان فی ذلک لایه لقوم یتفکرون؛ «و پروردگار تو به زنبور عسل وحی و الهام غریزی کرد که از کوهها و درختان و داربستهایی که مردم میسازند، خانههایی برگزین، سپس از شیره گلها بخور و راههایی را که پروردگارت برای تو تعیین کرده است، به راحتی بپیما، از درون شکم آنها، نوشیدنی با رنگهای مختلف بیرون میآید که در آن، شفا برای مردم است به یقین، دراین امر، نشانه روشنی است برای آنان که میاندیشند.»
باتوجه به این آیه باید به این نکته توجه داشت که عسلهای گوناگون با خواص گوناگونی وجود دارد، مثل عسل گل سرخ، عسل گل یاس، عسل اکالیپتوس، عسل زیرنون، و ... براساس نتایج پژوهشگران، بهترین نوع عسل آن است که از شهد گلهای فراوان به دست میآید و خداوند متعال در این آیه، با عبارت «من کل ثمرات» به این نکته اشاره مستقیم دارد.
رنگ عسل نیز برحسب آنکه زنبور بر چه گل و ثمرهای نشسته و از آن استفاده کرده است، متفاوت است.
رنگ آنها از بیرنگ تا زرد روشن، کهربایی قرمز و تیره، قهوهای تیره، سفید، خرمایی و گاهی مایل به سیاه متغیر است، عسلهای سبز و آبی نیز دیده شده است و تنوع رنگها علاوه بر این که گویای تنوع سرچشمههای بهدست آوردن آن است، تنوعی برای ذوقها و سلیقهها به شمار میرود؛ زیرا امروزه ثابت شده است که رنگ غذا در تحریک اشتهای انسان مؤثر است، خداوند در این آیه، این نکته را با عبارت «شراب المختلف الوانه» بیان کرده است.
قرآن و درمان بیماریهای جسمی
1ـ عسل:
عسل غذای شیرینی است که اغلب به صورت مایع بوده و از زنبور عسل به دست میآید . در قرآن کریم از مواد غذایی مختلفی نام برده شده است، اما تنها در مورد عسل است که آن را «شفا» نامیده است.
قال الله تعالی:« و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون ثم کلی من کل الثمرات فاسلکی سبل ربک ذللاً یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس».[1]
« و پروردگار تو به زنبور عسل«وحی» و الهام غریزی نمود که :از کوهها و ثمرات گلها بخور و راههایی را که پروردگارت برای تو تعیین کرده است به راحتی بپیما؛ از درون شکم نوشیدنی با رنگهای مختلف خارج میشود که در آن شفا برای مردم است.»
نکات تفسیری :
آیات فوق نکات ارزندهای را در مورد زنبور عسل یادآور میشود، مثل وحی به آنان که در اینجا با توجه به ریشه لغوی (اشاره مخفی سریع) آمده است(یعنی وحی اصطلاحی که توسط جبرئیل بر پیامبران نازل میشود،مقصود نیست) و یا مسئله خانهسازی زنبوران که از محل بحث ما خارج است
قرآن کریم در آیهی فوق از عسل به عنوان « شراب» یاد کرده است و در آیه دیگری که در مورد بهشت است از « جویهایی از عسل مصفی »( وانهار من عسل مصفّی) سخن میگوید.
تاریخچه :
عسل از زمانهای قدیم مورد توجه بشر بوده است. علاوه بر جنبهی غذائی آن، در زمان « بقراط» و در متون «تورات» به عنوان یک ضد عفونی کننده در بیماریهای پوستی و زخمها مورد توجه بوده است.
در کتاب مقدس میگوید: « همواره در اراضی مقدسه شیر و عسل جاری است.» فقیرترین و بیچارهترین مردم عسل را توانند خورد
حکمتها و اسرار علمی :
بسیاری از صاحبنظران،مفسران و پزشکان در مورد اهمیت غذائی و دارویی (شفابخشی) عسل سخن گفته و بر قرآن کریم آفرین گفتهاند که آن را «شفا» خوانده است. در این میان یکی از کاملترین تحقیقات در این زمینه را از نظر میگذرانیم و به برخی دیگر اشاره خواهیم کرد:
« دکتر عبدالحمید دیاب و دکتر احمد قوفوز » نتایج تحقیقات، تجارب و آزمایشات علمای جهان به ویژه در روسیه و آمریکا را جمعآوری کردهاند و این گونه گزارش میکنند:
اول : مواد تشکیل دهنده عسل: عسل دارای بیش از 70ماده مختلف است:
1ـ عسل مهمترین منبع مواد قندی طبیعی است و تاکنون 15 نوع قند در آن کشف گردیده است که ازمهمترین آنها میتوان به فرکتوز(قند میوه) به نسبت 40% و گلوکز (قند انگور) به نسبت 30% و قند نیشکر به نسبت 40% [اشاره کرد] و در مجموع یک کیلوگرم عسل 3250 کالری حرارت میدهد.
2ـ عسل به لحاظ داشتن برخی از انواع مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا درمیان خوراکیها بالاترین مرتبه را دارد. مهمترین مواد تخمیری موجود در عسل عبارتند از آمیلاس (Amylase) که مواد نشاستهای را مبدل به قند میکند و اینورتاس (Inverase) که قند معمولی را به قند میوه مبدل میسازد و نیز کاتالاس (Catalase) ، پروکسیداز (Perozidase) و لیپاز(Lipase) .
3ـ عسل دارای ویتامینهای بسیار است که از جمله مهمترین آنها ویتامین B5, B2, B، (اسید نیاسین)،B6 (پرودکسین)، ویتامین C ، ویتامین K ، ویتامین E و ویتامین A . هر چند مقدار این ویتامینها در عسل زیاد نیست، ولی کافی و مفید میباشد. عسل مکان مناسبی برای حفظ این ویتامینهاست، البته مقدار این ویتامینها بستگی به نوع شیرهای دارد که زنبور از گلها میگیرد.
4ـ عسل دارای انواع پروتئین ، اسیدهای آمینه و اسیدهای آلی مثل اسید فورمیک (Formic Acid) ، مشتقات کلروفیل ، مقداری آنزیم و محرکهای حیاتی (Biostimulators) و رایحههای معطر میباشد.
5- املاح معدنی در عسل فراوانند از جمله :کلسیم،سدیم ،پتاسیم، منگنز،آهن،کلر،فسفر، گوگرد و ید. املاح موجود در عسل 002/0% وزن آن را تشکیل میدهد.
6ـ بسیاری از محققین تأکید دارند که عسل دارای عوامل قوی ضد میکروب میباشد. همچنین اعتقاد بر این است که عسل دارای هورمون نباتی و نوعی هورمون جنسی ( از مشتقات استروژن ) است . میبینیم که
دانلود تحقیق کامل درباره خواص عسل از منظر قرآن