لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 8
بینایی سنجی
هدف :
علم بیناییسنجی با دو شاخه اصلی چشم پزشکی و بینایی سنجی (اپتومتری) وظیفه حفظ و نگهداری سلامت و بهداشت این حس ظریف و مهم را بر عهده دارد. ما در اینجا شاخه ناشناختهتر این علم یعنی علم بینایی سنجی را که در رشته دانشگاهی بیناییسنجی تدریس میشود، معرفی میکنیم.
بینایی سنجی ، علم مراقبتهای بینایی است و کارشناسان این رشته به عنوان مراقبین اولیه بهداشت چشم ، مسؤولیت حفظ و سلامت بینایی را بر عهده دارند.
آقای دوستدار مدیر گروه و عضو هیات علمی بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی ایران در معرفی این رشته میگوید:
«سازمان بهداشت جهانی علم بیناییسنجی را مراقبت اولیه از بینایی میداند . به این معنا که یک بیمار چشم در آغاز باید توسط یک بیناییسنج (اپتومتریست) معاینه شود تا اگر دچار عیوب انکساری، اختلالات دید و دو چشمی، انحرافات عضلانی آشکار و غیر آشکار ، تنبلی چشم، فیکساسیونهای غیر مرکزی و مواردی از این قبیل بود توسط متخصص بیناییسنجی معاینه گردد و در غیر این صورت به پزشک متخصص ارجاع داده شود.»
وی در توضیح هر یک از وظایف بیناییسنج میگوید:
«تشخیص و تصحیح عیوب انکساری (نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم) با تجویز عدسیهای مناسب مانند عدسیهای عینک یا لنزهای تماسی، تشخیص و تصحیح اختلالات دید دو چشمی و تنبلی چشم، تعیین بهداشت عمومی چشم و بهداشت بینایی در محیطهای کار و تحصیل و دادن آموزش لازم در این زمینه بر عهده بیناییسنج است، یعنی یک بینایی سنج باید بر روی محیطهای کار از نظر مقدار روشنایی و حفاظت بینایی، کار کارشناسی کند. همچنین تهیه و تجویز وسایل کمک بینایی مانند اکولرهای ساده، مرکب، سیستمهای تلسکوپیک و تلویزیونهای مداربسته برای نیمهبینایان و اندازهگیری میدان بینایی در تخصص فارغالتحصیلان این رشته میباشد.
از سوی دیگر وقتی یک بیمار به بیناییسنج مراجعه میکند متخصص این رشته پس از گرفتن تاریخچه سلامت چشم و معاینه دقیق برای تعیین اشکالهای اصلی، در صورت نیاز بیمار را به متخصص مربوط اعم از چشمپزشک ، متخصص گوش و حلق و بینی ، متخصص داخلی یا متخصص مغز و اعصاب ارجاع میدهد.
برای مثال اگر بیماری پس از مطالعه در ناحیه پیشانی احساس خستگی میکند و دچار سردرد میشود اما از نظر بینایی سلامت کامل دارد، بیناییسنج در مرحله اول او را نزد متخصص گوش و حلق و بینی میفرستد و در صورتی که در این زمینه مشکل نداشته باشد نزد متخصص داخلی و سپس متخصص مغز و اعصاب خواهد فرستاد . یا اگر بیماری از تاری دید شکایت داشت و پس از معاینه مشخص شد که در ته چشم مشکل دارد، این بیمار به متخصص چشم در زمینه شبکیه ارجاع داده شده و اگر دچار افتادگی پلک بود نزد متخصص چشم در زمینه پلک فرستاده میشود.»
آقای دوستدار همچنین در مورد تفاوت کار بیناییسنج با چشمپزشک میگوید:
«علم بینایی درختی تنومند و بزرگ است که دارای دو شاخه اصلی چشمپزشکی و بیناییسنجی میباشد و البته هر یک از این دو شاخه به شاخههای فرعیتری تقسیم میشوند. مثلا رشته چشم پزشکی در دوره فوقتخصص دارای شاخههای تخصصیتر از قبیل تخصص در زمینه جراحی پلک، فشار چشم و شبکیه میباشد. بیناییسنجی نیز در دوره فوق لیسانس و دکترا دارای گرایشهای تخصصی مانند ناهنجاریهای دید دو چشمی و تمرینات اپتومتریک، وسایل کمکبینایی (کمک به بیماران کمبینا) و تجویز لنزهای نامرئی است. یعنی یک متخصص بیناییسنج در این زمینهها، اطلاعات تخصصیتر و بیشتری نسبت به یک چشمپزشک دارد.
برای مثال مهمترین تخصص یک بیناییسنج در مقطع کارشناسی، تشخیص عیوب انکساری و تصحیح آن با عینک یا لنزهای نامرئی است. چون حدود 100 واحد از دروس دانشگاهی یک دانشجوی کارشناسی بیناییسنجی در این زمینه است و طی این 100واحد تجربه و دانش لازم را به دست میآورد.»
یکی دیگر از اعضای هیات علمی بیناییسنجی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در مورد حیطه کاری چشمپزشک و بیناییسنج میگوید: «دو رشته چشمپزشکی و بیناییسنجی در کنار هم قرار دارند. این دو رشته در بعضی از مواقع با یکدیگر مرتبط و در بعضی از مواقع از هم مجزا هستند. مثلا تعیین نمره عینک یا تصحیح اختلالات دید در تخصص اپتومتریست است و چشمپزشکان در زمینه درمان بیمارهای چشم بخصوص جراحی متبحر هستند.
آیندهشغلی ، بازار کار ، درآمد :
آیا میدانید که در انگلیس تعداد بیناییسنجها 5 برابر چشمپزشکان است؟
چرا؟ آیا انگلیس نمیتواند چشم پزشک تربیت کند یا اینکه جامعه به بیناییسنج بیش از چشمپزشک نیاز دارد؟
داریوش آزاد فارغالتحصیل بیناییسنجی در پاسخ به این سوال میگوید:
«مردم اگر قابلیتهای یک بیناییسنج را بدانند، متوجه میشوند که در بسیاری از مواقع به جای مراجعه به چشمپزشک باید به بیناییسنج مراجعه کنند. چون بیشتر مردم برای عیوب انکساری، تنبلی یا انحرافات چشم به چشمپزشک مراجعه میکنند و تمامی این موارد در حیطه کار یک بیناییسنج است مثلا برای درمان انحرافات چشم 5 روش وجود دارد که 4 روش در حیطه کار اپتومتریست و یک روش در حیطه کار چشمپزشک است و یا چشمپزشکان تنها 2 یا 3 واحد درسی در زمینه تعیین نمره عینک میخوانند در حالی که یک اپتومتریست حدود 100 واحد در این زمینه مطالعه میکند.»
آقای دوستدار نیز در مورد فرصتهای شغلی فارغالتحصیل این رشته می گوید:
«در حال حاضر یک بیناییسنج موقعیت کاری خوبی دارد و حدود 80% فارغالتحصیلان جذب بازار کار میشوند، چون علاوه بر این که میتوانند به طور مستقل مطب باز کنند و در زمینه ارائه عینکهای مربوط به عیوب انکساری به طور
تحقیق درباره بینایی سنجی 7ص