پایان نامه کارشناسی ارشد علوم اقتصادی
همراه با پرسش نامه
143 صفحه
چکیده:
هدف از این تحقیق شناسایی زمینههای فساد اقتصادی در مناقصات دولتی میباشد. برای رسیدن به این هدف پس از مطالعهی ادبیات نظری تحقیق و شناسایی عوامل اصلی و فرعی فساد اقتصادی در مناقصات دولتی، با استفاده از روش دلفی و طی دو دور از خبرگان مرتبط با مناقصات دولتی، نظرسنجی به عمل آمد و درستی موارد شناسایی شده آزمون شد. نتایج حاکی از آن است که تمامی موارد شناسایی شده، جزو زمینههای بروز فساد اقتصادی در مناقصات دولتی میباشند. در ادامه برای تشخیص میزان اهمیت هر یک از این عوامل، با استفاده از روشهای تصمیمگیری چند معیاره، شامل روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و Topsis، این عوامل رتبهبندی شدند. نتایج بیانگر این است که در بین چهار عامل اصلی شناسایی شده (شامل ساختار رانتجویانهی مناقصات دولتی، سیاسی بودن فرآیند برگزاری مناقصات، اقتدار بوروکراتیک و ضعف ساز و کارهای نظارتی)، از نظر خبرگان مهمترین عامل مربوط به ضعف ساز و کارهای نظارتی میباشد. اگر چه عامل مربوط به ساختار رانتجویانه، از نظر خبرگان دارای درجهی اهمیت کمتری نسبت به بقیهی عوامل میباشد؛ ولی در واقع خود فساد اقتصادی در مناقصات دولتی یک اقدام رانتجویانه است و روشی برای دستیابی به رانتها است و عوامل زمینهساز دیگر، دستیابی به منابع رانت را تسهیل میکنند؛ این عوامل در هماهنگی با یکدیگر در نهایت باعث پایین آمدن قیمت نسبی فساد و در نتیجه وقوع آن در مناقصات عمومی میشوند.
لذا از آن جا که فساد اقتصادی در مناقصات دولتی نتیجه ای از منابع عظیم رانتی، ساختار رانت جویانه ی مناقصات و در نتیجه نارسایی های نهادی، اجرایی و نظارتی موجود در فرآیند برگزاری مناقصات می باشد؛ هر گونه تلاش در جهت کاهش فساد باید به تعدیل نارسایی های مذکور بیانجامد؛ در غیر این صورت، دستاوردی جز اتلاف منابع در پی نخواهد داشت.
واژگان کلیدی: فساد اقتصادی، مناقصه های دولتی، رانت ها، رشوه ستانی، نقش مسلط دولت، ضعف در ترتیبات نهادی، ساختار رانتی، تحلیل سلسله مراتبی، روش دلفی
شناسایی زمینه های فساد اقتصادی در مناقصات دولتی