حاکمیت شرکتی شامل انواع گوناگونی از توافق ها و ساز و کارهای سازمانی و هم چنین رویه های ایجاد تعادل در قدرت و مسئولیت سهامداران شرکت، مدیریت، هیئت مدیره و کارکنان است]1[. در این بین، ساختار و ترکیب سهامداران شرکت، اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره و جدایی مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره از مهم ترین عوامل مؤثر بر حاکمیت شرکتی است]2[. از اهداف حاکمیت شرکتی، افزایش ضریب اطمینان فعالیت های شرکت و سیاست های مدیریت در راستای منافع سهامداران به طور مشخص و به طور کلی تمامی ذی نفعان است. بنابراین می توان انتظار داشت که بین ساز و کارهای حاکمیت شرکتی و اثربخشی هیئت مدیره و عملکرد شرکت ها رابطه معناداری وجود داشته باشد.
در دو دهه اخیر، اثربخشی هیئت مدیره یکی از جنبه های اساسی تجارت شده و توجه به آن روز به روز در حال افزایش است. بر اساس یافتههای محققانی همچون گامپرس و همکاران[1] ، هیئت مدیره نقش مهمی را در بهبود عملکرد شرکت ایفا می کند و ارتباط مستقیمی بین اصول اثربخشی هیئت مدیره و عملکرد شرکت در بازارهای مالی توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد]3[. نتایج بسیاری از تحقیقات تجربی صورت گرفته در سایر کشورها نیز نشان می دهد که اثربخشی هیئت مدیره خوب منجر به عملکرد بهتر شرکت می شود.
مسئولیت اصلی هیئت مدیره ایجاد راهبری کارآمد بر امور شرکت در راستای منافع سهامداران و تعادل در منافع ذینفعان می باشد. در کلیه اقداماتی که هیئت مدیره به عمل می آورد از مدیران انتظار می رود تصمیمات تجاری خود را به گونه ای اتخاذ کنند که منطقاً معتقدند منافع شرکت را حداکثر می سازد. از دیدگاه تئوری نمایندگی حضور مدیران غیرموظف در هیئت مدیره شرکتها و عملکرد نظارتی آنان به عنوان افرادی مستقل به کاهش تضاد منافع موجود میان سهامداران و مدیران شرکت کمک شایان توجهی می کند. البته باید توجه داشت که مدیران اجرایی شرکت، نقش مهمی را در ایجاد ترکیب مناسبی از مدیران موظف و غیرموظف در میان اعضا ایفا می کنند. وجود چنین ترکیبی، از عناصر اصلی یک هیئت مدیره کارا و مؤثر محسوب می شود زیرا در حالیکه مدیران موظف اطلاعات ارزشمندی درباره فعالیت شرکت ارائه می کنند مدیران غیرموظف با دیدگاهی حرفه ای و بی طرفانه در مورد تصمیمات مدیران مذکور به قضاوت می نشینند. تعداد قابل توجهی از متون علمی بر اهمیت نقش هیئت مدیره در حاکمیت شرکتی و لزوم نظارت مدیران غیرموظف بر سایر مدیران تأکید شده است. فاما و جنسن[2]، بایسینگر[3] و دیگران ، بیان نمودند شرکتهایی که استقلال هیئت مدیره آنها بیشتر است، عملکرد بهتری داشته اند]4[ ]5[. مطالعه انجام شده توسط و چو و کیم[4] نیز مؤید وجود ارتباط مثبت بین نسبت اعضای غیرموظف هیئت مدیره و عملکرد شرکت است]6[.
لذا پرداختن به فاکتورهایی که بر اثربخشی هیئت مدیره نقش دارد و بررسی رابطه آن ها بر عملکرد شرکت ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است که مطالعه حاضر با این هدف به انجام خواهد رسید.
دانلود پروپوزال ارشد بررسی رابطه بین اثربخشی هیئت مدیره و عملکرد شرکتی شرکت های منتخب عضو بورس اوراق بهادار